Virolahden Sammon futiskausi päätökseen 20-vuotisjuhlatunnelmissa (la 17.10.2009)

Virolahden Sammon futiskausi päätökseen 20-vuotisjuhlatunnelmissa (la 17.10.2009)

Kaakonkulma-lehti 21.10.2009

Virolahden Sammon jalkapalloilijat viettivät kauden päättäjäisiä ravintola Wirrassa lauantaina tavanomaista juhlavammin. Aiheen juhlalle antoi se, että päätökseen saateltiin seuran 20. futiskausi.

– Virolahden Sammon puitteissa organisoitua jalkapallotoimintaa on ollut kesästä 1990 lähtien. Kipinän jalkapallojaoston toiminnan käynnistyminen sai siitä, kun kunnan liikuntalautakunta järjesti kesällä 1985 ensimmäisen puulaakijalkapallosarjan joka sai liikkeelle peräti 11 joukkuetta, muisteli jalkapallojaoston puheenjohtaja Markku Kiukas gaalaillan avaussanoissaan.

Kiukkaan lisäksi ViSan jalkapallotoiminnan primus motoreihin kuului kaksi vuosikymmentä sitten Veli-Matti Tasa. 
Sammon joukkue pelasi avauskautensa 6. divisioonassa menestyksellisesti. Takkiin ei tullut yhdessäkään ottelussa ja ainoastaan kerran ViSa joutui jakamaan pisteet tasapelin vuoksi.

Ei pelkkää pelaamista
Meno oli kova muuallakin kuin kilpakentillä. Junioritoiminnan kehittämiseen jalkapallojaosto kiinnitti huomiota alusta pitäen ja samoin toiminta oli aktiivista harrastusmahdollisuuksien kehittämisen saralla.

– Alkuvaiheessa Sammon kotiottelut pelattiin Haminan ja Husulan pallokentillä, mutta Harjun pallokenttähanketta alettiin viritellä hetimiten. Asia eteni ripeästi ja vihkiäisottelua Harjun ja kunnan yhteistyönä rakentamalla täysimittaisella viheriöllä päästiin pelaamaan heinäkuussa 1992, kertoi Kiukas toiminnan alkuvaiheista.

Varoja jalkapallotoiminnan kehittämiseen jaosto keräsi järjestämällä arpajaisia ja myymällä jalkapallon ottelukalentereita. Varainhankinnasta hyötyivät ennen muuta juniorit, joiden säännölliset harjoitukset alkoivat kesällä 1991 ja sarjapelit seuraavana suvena.

Useampiakin ilonaiheita
Lauantai-iltana Markku Kiukas saattoi iloita siitä, että juniorityöllä on ollut myös jatkuvuutta. Päättyneellä kaudella ViSan kokoonpanoissa pelasi 110 passillista jalkapalloharrastajaa, joista suurin osa nuoria. Seuran organisoidussa futistoiminnassa kaudella oli yhteensä 8 joukkuetta, joista 6 juniorijoukkuetta ja kaksi miesjoukkuetta. Ilonaihe oli myös kenttätilanne.

– Harjun täysimittaisen nurmen lisäksi harjoituskenttiä Virolahdella on useampiakin ja hyvin on edennyt myös Virojoen hiekkatekonurmihanke. Talkootunteja Janne Ansaksen ansiosta Braahen pallokentältä tänne saadun hiekkatekonurmen asennustöissä on karttunut tähän mennessä 350 ja ensi kesänä palloa päästään potkimaan uudella alustalla.
Iloinen Kiukas totesi olevansa myös siitä, että jalkapalloharrastuksessa kuntarajat eivät kampita toimintaa.

– Ideana on tarjota Kaakonkulmalla mahdollisuuksia futiksen harrastamiseen sekä erilaisiin kuntoiluturnauksiin yli kunta ja seurarajojen junioreista ikämiehiin. On mukava todeta, että idea toimii.

Kuntarajat ylittävän yhteistyön tärkeyttä hyvän talkoohengen merkitystä korostivat myös Suomen Palloliiton tervehdyksen tuonut Kaakkois-Suomen piirin kilpailupäällikkö Paavo Kurkaa ja Kaakon kaksikon terveiset esittänyt liikuntasihteeri Mia Saarilaakso. Kuntarajat ylittävän toiminnan ja hyvän talkoohengen lisäksi Saarilaakso kiitteli ViSan jalkapallojaostoa aktiivisesta junioritoiminnasta sekä kunto- ja terveysliikunnan edistämisestä. Myönteisen kommentin saivat myös harrastajamäärät, ja samaan asiaan kiinnitti huomiota myös Palloliiton edustaja.

– Liittotasolla tavoitteena on harrastajamäärien kasvattaminen ja täällä tuo tavoite on jo realismia, totesi Kurkaa ääriään täyttä salia silmäillessään.

Pystejä pelureille
Perinteiseen tapaan jalkapallokauden päättäjäisissä palkittiin iso joukko kauden aikana eri rooleissa ansioituneita futareita ja heidän taustajoukkojaan. Päivi Tasan, Jouni Kutsin ja Kimmo Salmelan luotsaamista G7-nappuloista palkinnon saivat kaikki nuoret pelurit. F9-junioreista kokoonpanoa luotsaavat Pasi Peltola, Ismo Huotari ja Jarmo Tielinen palkitsivat aktiivisimpina harrastajina Jesse Piispan, Venla Peltolan, Väinö Valjuksen ja Anton Ylä-Kotolan. Joukkueen maalintekijänä palkittiin Nikke Tielinen, tsempparina Akseli Mässeli, yleispelaajana Henri Rahkonen ja reilun pelaajan palkinnon saivat Eemeli Huotari ja Atte Kummelus.

TE11-joukkueen tytöistä joukkuetta valmentaneet Raine Rantala ja Ismo Husu palkitsivat reilun pelaajan palkinnolla Riina Saaraisen ja maalitykin mitalin saivat äidit vastaan tyttäret pelissä kunnostautuneet Ella Rantala ja Saana Husu. Sami Silanderin ja Jaakko Kuntsin valmentamista E11-pojista tehopelaajan pokaalin sai Onur Celik, luottopakkina palkittiin Taneli Ristola ja vuoden tulokkaan palkinnon sai Aleksi Mäkikuusela. Tsemppari-palkinnolla valmentajat muistivat Riku Ahlbergia ja maalivahdeista palkituksi tuli Elmo Kukkonen.

TD13-joukkuetta luotsanneet Marja-Liisa Kiuru ja Pekka Mertala palkitsivat kokoonpanostaan vuoden treenaajana Henna Littusen ja tulokkaan palkinnon sai Juulia Kuusela. Parhaan puolustajan palkinnon tytöistä sai Pinja Koskela, parhaan keskikenttäpelaajana palkittiin Mira Vesala. Maalivahdeista palkituksi tuli loukkaantumisten takia kesken kauden tuleen joutunut Aino Saastamoinen ja reilun pelaajan palkinnon niiasi Iina Husu.

Aimo Suomalaisen ja Timo Hasun valmentamille D13-pojille kauden kohokohta oli Palloliiton Kaakkois-Suomen piirin länsilohkon voittopokaalin pokkaaminen. Palkitsemistilaisuudessa sen ojensi kunnostautuneille pelureille piirin kilpailupäällikkö Paavo Kurkaa.

Miehillä myötäistä ja vastamäkeä
ViSan miesten edustusjoukkueen kausi 5. divisioonan etelälohkossa oli varsin kaksivaiheinen. Kevätkierroksella pisteitä ei kertynyt kuin 4, kun otteluissa tuli harmittavia viimehetken yhden maalin häviöitä. Syyskierroksella pelit löysivät oikean suunnan ja ottelut kääntyivät voitollisiksi. ViSa selvitti sarjapaikkansa erittäin tasaiseksi muodostuneessa 5 divisioonassa viimeisen ottelun 1-1-tasapelituloksella HiHiä vastaan, joka putosi sarjaa alemmaksi samoilla 21 sarjapisteillä. Sarjan tasaisuutta kuvaa se, että viisi viimeistä joukkuetta oli yhden pisteen sisällä ja kolmanteenkin sijaan oli vain 7 pisteen ero.

ViSa miehistä Juha Punkkinen palkittiin lauantai-iltana parhaana pelaajana ja hän pokkasi myös parhaan maalintekijän pokaalin. Puolustuspelaajana palkittiin Saku Husu, yleispelaajana Antti Punkkinen sekä kauden tulokkaana Mikko Tylli. Kaudella miesjoukkueen valmennuksesta vastasivat pelaajavalmentajat Joona Värri ja Jani Perilä .

ViSa Old Star on pääosin ikämiehien ja vähän nuorempien futailevien passitta pelaavien miesten joukkue. Joukkue pelaa pelkästään haaste- ja ystävyysotteluita. Niistä kokoonpano korjasi kesän aikana viisi voittoa ja kärsi yhden tappion. Kauden voitoista varmasti makein tuli lauantaina päättäjäispäivänä, kun vanhat tähdet ottivat 2-1-voiton ViSan edustusjoukkueesta.

Old Starsin pelillisistä suorituksista palkittiin, pistepörssin voittajana Miika Värri, eniten maaleja tehneenä Petri Lintunen, suhteellisessa pistepörssissä parhaiten sijoittuneena Jarno Kiukas ja puolustuspelin parhaana maalivahtina Oskari Saarinen. Aktiivisimman harjoittelijan palkinnon sai Lauri Takala ja spesiaalisuorituksesta palkinnon sai Kari Uutela.

Palkintoja puurtajille
Palkitsemisia gaalaillassa riitti myös jalkapallotoiminnan vetäjille. Kauden ohjaajan palkinnon sai Pasi Peltola ja vuoden valmentajana palkittiin Timo Hasu. Palkintonsa saivat myös Sammon TD13- futistyttöjen valmentajina toimineet ja tämän kauden jälkeen tehtävän jättäneet Marja-Liisa Kiuru ja Pekka Mertala sekä useissa talkoissa ahkeroinut Aimo Suomalainen.

Yhteistyökumppanin palkinnon sai tällä kertaa Harjun oppimiskeskus, jonka puolesta huomionosoituksen otti vastaan rehtori Matti Ruotsalainen. Omalla plaketillaan juhlassa tuli palkituksi myös jalkapallojaoston sihteerinä pitkään toiminut Tuula Saarimaa.

Tilaisuuden päätteeksi Kiukas esitti omalta osaltaan kiitokset kaikille vuosien saatossa futistoiminnan yhteistyössä mukana olleille, - Nyt on sopiva aika uusille tekijöille. Ensi kaudelle jalkapallojaoston puheenjohtajan ohjaksiin saa astua uutta verta, tästä on hyvä jatkaa.

Illan musiikkiohjelmasta olivat pitämässä huolen nuoret taitajat. Väinö Ruotsalainen esitti Elmo Kukkosen säestyksellä kappaleen Kolme cowboyta ja Elsa Kuntsi ja Veikka Ruotsalainen tulkitsivat Mari Ruotsalaisen taustoittamana laulun Risto Räppääjä.